30. září 2024

Ptáte se nás: Dítě řeší psychické problémy a prezenční docházka není možná. Může studovat online?

online
Vaše otázka

Dobrý den, 

syn, který je středoškolák, se od roku 2023 léčí s psychickými obtížemi. Na základní škole neměl studijní ani výchovné problémy, ale vloni se jeho potíže zhoršily natolik, že do školy víceméně nechodil a proto musí letos opakovat první ročník. Zatím ale stále není v pořádku a prezenční školní docházka pravděpodobně nebude možná. Existuje nějaká možnost online vzdělávání pro takového středoškoláka? 

Naše odpověď

Online vzdělávání se využívalo při zákazu osobní přítomnosti žáků a studentů ve školách v době pandemie Covidu 19. Následně pak došlo k doplnění školského zákona o tzv. distanční výuku z důvodů vyhlášené krizové situace. Ty ale nesouvisí se zdravotním stavem jednotlivých žáků a studentů. 

V případě syna je řešením požádat o individuální vzdělávací plán při vzdělávání na SŠ z jiných závažných důvodů. Tím může být právě dlouhodobý/trvalý zdravotní stav, který negativně ovlivňuje i průběh vzdělávání. 

Pozor: na tento druh IVP nemají děti právní nárok. Je na rozhodnutí ředitele školy, zda vzdělávání podle tohoto IVP povolí, nebo ne. Ředitel rozhodne na základě Vaší žádosti, kterou je třeba odůvodnit právě zdravotním stavem syna. K žádosti doporučujeme přiložit vyjádření ošetřujícího lékaře specialisty, včetně vyjádření a praktického popisu dopadů zdravotního stavu na každodenní život Vašeho syna.

Na rozhodnutí má ředitel (dle správního řádu) 30 dnů. Pokud ředitel školy IVP nepovolí, můžete se odvolat ke krajskému úřadu (v Praze magistrátu).

Samotný IVP by pak měl obsahovat hlavně:

  • režim zadávání učiva a práce ve škole a doma, pokud by syn nedocházel denně do školy (např. využití online prostředí, doby pro zadání práce od školy, termíny pro odevzdávání práce atd.),
  • konzultace k učivu (asi 1x měsíčně)
  • oznámené přezkušování buď při přítomnosti ve škole, nebo individuálně v návaznosti na konzultace učiva (asi co 4 až 6 týdnů)
  • úprava praxe – zkoncentrování získávaných poznatků s ohledem na dobré studijní předpoklady Vašeho syna.

Další dotazy najdete v rubrice poradna. Máte vlastní dotaz? Pošlete jej na poradna@spoluskola.cz. Na uvedeném emailu se vašim dotazům budou věnovat zkušené právničky.