28. srpna 2024

Ptáte se nás: Mám strach, že mé dítě nebude školu zvládat. Jak mám postupovat?

ŠPZ

VÁŠ DOTAZ

Syn nastupuje do 1. třídy základní školy. Ve školce měl problémy v komunikaci se spolužáky, často plakal, má opožděný vývoj v oblasti grafomotoriky. Protože je snadno unavitelný, je v péči neurologa. Mám strach, že nebude školu zvládat. Jak mám postupovat?

NAŠE ODPOVĚĎ

Pokud si myslíte, že bude syn ve škole potřebovat nějakou podporu, požádejte o schůzku třídního učitele a proberte společně, jak fungoval ve školce a co by mohlo minimalizovat jeho znevýhodnění během výuky (například umožnit mu odpočinek během vyučovací hodiny, zařazování aktivizačních činností, podpora rozvoje grafomotoriky, respektování pomalejšího pracovního tempa žáka…) Můžete se rovněž obrátit na pracovníky školního poradenského pracoviště (výchovný poradce, školní psycholog, speciální pedagog). 

Pokud tato opatření nastavená školou nebudou Vašemu synovi stačit a bude potřebovat výraznější podporu ve vzdělávání, obraťte se s žádostí o jeho vyšetření na Školské poradenské zařízení (ŠPZ), tedy buď pedagogicko-psychologickou poradnu (PPP) — např. u dětí s poruchami učení či poruchami chování,  nebo příslušné speciálně pedagogické centrum (SPC) — pro děti se zdravotním hendikepem. Ti Vám dají termín vyšetření syna.

Do 30 dnů od ukončení vyšetření (nejpozději však do 3 měsíců ode dne přijetí žádosti o poskytnutí poradenské pomoci) vydají Zprávu obsahující posouzení speciálních vzdělávacích potřeb syna. Tato Zpráva je určena pouze Vám, coby zákonnému zástupci dítěte.  

V případě, že synovi přiznají nějaká podpůrná opatření (např. asistenta pedagoga, speciálních pomůcky, učebnice, IVP ad.), obdržíte vy i škola také Doporučení popisující, na jaký typ podpory má dítě nárok a jakým způsobem s ním má škola dále pracovat. Tato podpůrná opatření jsou hrazena ze státního rozpočtu.

Další dotazy najdete v rubrice poradna. Máte vlastní dotaz? Pošlete jej na poradna@spoluskola.cz. Na uvedeném emailu se vašim dotazům budou věnovat zkušené právničky.