30. května 2024

Ptáte se nás: Co mám dělat, když mi SPC nechce poslat návrh Doporučení e-mailem?

SPC

VÁŠ DOTAZ

Co mám dělat, když mi SPC nechce poslat návrh Doporučení e-mailem jako zaheslovaný soubor, abych se s ním mohla v rámci projednávání seznámit? Tvrdí, že se mám s návrhem seznámit v přímo v SPC a podepsat jeho převzetí. Potřebuji však čas na to, abych si mohla návrh v klidu přečíst. Mám datovou schránku, můžeme ji využít? Jak mám postupovat?

NAŠE ODPOVĚĎ

Na rozdíl od převzetí konečného Doporučení SPC nejsou pro poskytnutí návrhu Doporučení SPC žádná pravidla. K převzetí návrhu Doporučení neexistuje tedy ani žádný formální dokument, který se musí podepsat „ručně“.

Pokud máte datovou schránku, máte zajištěnou elektronickou komunikaci i pro zvlášť citlivé osobní údaje a SPC by proto zaslání nemělo kvůli citlivosti údajů odmítnout. Ostatně takto zasílá svá Doporučení i do škol.

Doporučený postup: 

  1. Požádejte SPC o zaslání návrhu Doporučení k projednání do datové schránky s uvedením toho, že takto zasílají stejné dokumenty i do škol. Můžete také připomenout, že jde o projednání, proto si potřebujete návrh Doporučení SPC v klidu projít (například i s manželem), nikoli se na něj jen podívat.
  2. Současně s tím pošlete SPC vyplněnou žádost o poskytnutí poradenské služby, tedy  informovaný souhlas, včetně uvedení Vaší datové schránky. Protože budete souhlas posílat  prostřednictvím datové schránky, nemusíte jej podepisovat, stačí ho poslat ve formátu pdf.
  3. Pokud Vám návrh Doporučení z SPC ani poté nepošlou, zatelefonujte jim a upozorněte je, že od Vás mají v datové schránce zprávu.

Bohužel se může stát, že SPC Vám nebude chtít návrh Doporučení poslat. Pak bude potřeba, abyste si ho převzala skutečně osobně. V tom případě opět nemáte nic podepisovat, maximálně neformální potvrzení o převzetí návrhu Doporučení k projednání.

Další dotazy najdete v rubrice poradna. Máte vlastní dotaz? Pošlete jej na poradna@spoluskola.cz. Na uvedeném emailu se vašim dotazům budou věnovat zkušené právničky.