14. května 2016

Beseda na téma Fakta versus mýty o inkluzi v Pardubicích

Dne 10. května 2016  pořádal v Integračním centru Kosatec v Pardubicích Národní parlament dětí a mládeže ČR a organizace Lumos přednášku a besedu FAKTA VERSUS MÝTY O INKLUZI – VŠECHNO, CO JSTE CHTĚLI VĚDĚT O INKLUZI A BÁLI JSTE SE ZEPTAT.

OSF a Rodiče za inkluzi byli pozváni, aby prezentovali své myšlenky, cíle, aktivity a příklady inkluze z praxe.

Zpočátku jsme byli zaskočeni malým zájmem veřejnosti i dětí z parlamentu, o to víc jsme pak byli překvapeni, kolik jsme slyšeli zajímavých informací. Nejvíc všechny upoutalo bezprostřední povídání mladičkého učitele ze Slatiňan, který nám popsal výuku v kolektivu třídy, kde má několik dětí svá specifika i to, jak lze na každém dítěti vyzdvihnout jeho přednosti a pomoct mu překonat předměty obtížné…. takového učitele by si pro své dítě přál každý z nás:-)

Když jsme slyšeli pár čísel o současné i plánované inkluzi v Pardubickém kraji, utvrdily jsme se v myšlence, že s novým školním rokem se v mnohých školách změní „jen“ způsob financování Podpůrných opatření žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Atmosféra byla velmi přátelská, přejeme Národnímu parlamentu dětí a mládeže ČR i organizaci Lumos, aby se jejich myšlenka těchto workshopů pro mládež rychle šířila a při dalších seminářích nezůstala žádná židle prázdná 🙂